Kick Boks Hakkında Önemli 10 Bilgi

Kick Boks spor dalı modern dövüş sporları içerisinde en popüler spor dalıdır diyebiliriz. Dövüş sporlarını Strike (vuruşlu) ve Grappling(Boğuşmalı) diye ayıracak olur ise en çok bilinen ve Mixed Martial Arts (Karma Dövüş Sanatları) alanında da geçerliliğini ipspatlamış branş kickbokstur diyebiliriz.

1.Kick Boks’un Yakın Savunma Yakın Dövüş Alanındaki Geçerliliği Nedir?

Yakın Savunma konusunda bir takım tecrübe aktarımlar ve kitabi bilgiler olmak ile birlikte uygulamada  sporcunun kişisel özellikleri de oldukça önemlidir. Kick boks, yakın dövüş alanında en başarılı spor dallarından bir tanesidir. Vuruşlu bir spor dalı olması ve tekniklerinin sadeleştirilerek sonuç odaklı belirlenmiş olması sebebiyle sporcuların kısa sürede kendilerini savunma konusunda başarıları artacaktır.  Hem kısa mesafede hem uzun mesafede uygulanabilecek tekniklerinin olması ise bu anlamda oldukça büyük avantajdır. Öyle ki rakibi kendinizden uzak tutacak front kick, back kick gibi tekniklerin yanı sıra yakın mesafeden uygulanabilecek aparkat, kroşe gibi yumrukların yanı sıra diz gibi yakın uygulanabilecek teknikler de kickboksun içerisinde yer alan tekniklerdir.

kickboks ve yakın savunma
Kick Boks ve Yakın Savunma ilişkisi

2.Kick Boks Muay Thai Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her iki dövüş sporu da benzer antrenman yapılarına sahip spor dallarıdır. Bunun yanında Muay Thai daha eski ve geleneksel bir spor dalı olarak ifade edilebilir. KickBoks da yer almayan dirsek teknikleri ve clinch tabir edilen boyun güreşi ve beraberinde uygulanan diz teknikleri de kick boks da yer almaz. Bunun yanında Muay Thai dalında A Division ve B Division gibi sporcuların durumuna göre alt kategoriler yer alırken Kick Boks da Point Fighting, Light Contact, Full Contact,Low Kick, K1 Contact, K1, Müzikli Form, Kick Light gibi bir çok alt kategori de mevcuttur.

Kickboks ve Muay Thai Karşılaştırması
Kickboks ve Muay Thai Karşılaştırması

3.Kick Boks Okul Sporlarında Var mı? Öğrencilere Faydası Nelerdir?

Evet kick boks bir süredir okul sporlarında var okul lisansı çıkartılarak öğrenciler okullar arası müsabakalara kick boks branşında da girebiliyorlar.

Kick Boks un derslere faydası ile ilgili de şunu söyleyebiliriz. Öğrencilerin mutlaka asıl odakları dersleri ve derslerinde başarıları olmalıdır. bunun yanında haftada ayrılan 3-5 saat kadar bir süre ve akabinde kazanılan psikolojiik rahatlıkla derslere daha iyi odaklanmak mümkün olabilmektedir. Bunun yanında psikolojik bir çok faydasının yanında kick boks çocuklarımıza stres ile mücadeleyi öğretecek ve sınavlarda stres kaynaklı hataların yapılmasına engel olacaktır.

Okul Sporları
Okul Sporları

4.En İyi KickBoks Kursunu Bulmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kick Boks bireysel bir spor dalı olduğundan bu anlamda hoca en önemli faktördür. Spor salonun fiziksel şartları ve ekipmanlardan önce antrenörü iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Özellikle çocuklarımız için bir süre sonra kick boks hocası rol modeli olabilecektir. Bunun yanında hocamızın teknik yeterliliği ve öğretme konusundaki özverisi de karar vermede oldukça önemlidir. Kick Boks bir çok amaç ile yapılabilir. Bunların başlıcaları fitness, kişisel gelişim, müsabakalarda başarı elde etmek  şeklinde ifade edilebilir. Bu anlamda antrenörün sizin hedefleriniz ile aynı doğrultuda hareket ediyor olması harcadığınız zamanın boşa gitmemesi ve verimsiz geçmemesi açısından mühimdir.

En iyi kursu bulabilmek
En iyi kursu bulabilmek

5.Türkiye KickBoks Federasyonu ve Bağlı Bulunduğu Dünya Federasyonu Nedir ?

KickBoks Türkiye de çalışmalarına 1996 yılında boks federasyonu altında başlamış daha sonra kurulan mücadele sporları federasyonu altında yerini almıştır. 2004 yılında ise özerk federasyon olmuştur. Şu an Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyetlerini sürdüren bir federasyondur.
Türkiye Federasyonu
World Association Of Kickboxing Organization

Türkiye WAKO
Türkiye WAKO

Dünya federasyonu olarak Türkiye ilk zamanlar IAKSA (International Amateur Kickboxing Federation) altında yer almış şu an ise dünyanın en geçerli amatör kick boks federasyonu olan WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) da yer almaktadır.

6. KickBoks Grup Derslerinin Faydaları?

Antrenmanın bireysel kişiye özel olanı makbuldür. Fakat karma bir grup içerisinde olmanın da farklı avantajları vardır. Misal farklı tarz dövüşçüleri gözlemleme, kendiniz ile diğer sporcuları ölçme gibi durumlar söz konusu olabilir. Bunun yanında küçük yaşta ki sporcular için salondaki hiyerarşik düzen, farklı yaş grupları ile iletişim kurmak gibi konularda güzel tecrübeler olacaktır. Müsabık seviyede sporcular için ise grup dersi farklı kişiler ile antrenman müsabakası yapmak anlamına da geleceğinden çok daha verimli olacaktır.

Grup Derslerinin Faydaları
Grup Derslerinin Faydaları

7.KickBoks Özel Ders Kimler İçin Uygun?

Antrenmanın gerek teknik ağırlığının gerek ise yüklenme şiddetinin kişiye uygun olması çok önemlidir. Özellikle yeni başlayacak sporcular için özel ders almak bu anlamda çok daha hızlı mesafe katetmek anlamına gelecektir. Tüm derslerin gelinen teknik aşamaya göre düzenlenmesi. Antrenman içi dinlenme ve egzersiz süresinin kişinin kondisyon yapısına göre organize edilmesi gibi konuların tamamı özel dersin avantajlarındandır. Kick boks özel dersleri için buradan ulaşabilirsiniz.

Özel Ders Kimler İçin uygun
Özel Ders Kimler İçin uygun

8. MMA (Mixed Martial Arts) Müsabakalarında Kick Boks’un Geçerliliği Nedir?

MMA yani karma dövüş sanatları bir çok kişi tarafından spor kabul edilmeyecek derecede sert bulunsa da, branşların rüştünü ispat etmesi açısından önemli organizasyonlardır. Bu açıdan bakıldığında kafes dövüşlerinde strike dediğimiz vuruşlu bölümlerde kick boks başarılı dallardan bir tanesidir. Boğuşma tarafında ise farklı branşlar var. Bu da bir sonraki maddede…

MMA de Kickboks İş Yapar mı?
MMA de Kickboks İş Yapar mı?

9. Kick Boks ve BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) Arasında nasıl bir bağ var?

Kick Boks ve BJJ karma savaş sanatları (MMA) müsabakalarında en iyi karmalardan bir tanesidir denilebilir. Kick boks branşından kafes dövüşlerine geçen bir çok dövüşçü BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) ile kick boksu birlikte çalışarak başarı elde etmektedir.

kick boks
BJJ ile Arasındaki Bağ

10.Full Contact, Ligght Contact, Point Fighting, K-1 Contact, Low Kick, Musical Form nedir?

Yukarıda saydığımız branşlar kick boksun alt branşlarıdır.  Tamamı bu spor dalının teknikleri ile yapılmaktadır. Kiminde sadece dokunuş, kiminde yarım temas kimisinde tam temas yada müzikli dans şeklinde uygulanabilir. Ama hepsi kickboksun alt branşı olarak düşünülmelidir. Yani oluşturulan algıda anlaşıldığı gibi  bu spor dalında sertlik bir mecburiyet değildir. Sporcular kendi psikolojik yapılarına göre kendilerine uygun alt dalı seçerek buna göre antrenman yapabilirler.

Yada bu dallar dışında fit görünmek, stres atmak için de yapılabilir. Yine bazı sporcular sadece hayat konforlarını artırarak daha sağlıklı yaşamak için de bu branşı yapabiliyorlar.

Alt Dallar
Kick boks Alt Dallar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz