Muay Thai geçmişi en eskiye dayanan mücadele sporlarından bir tanesidir. Geleneksel olup da popülerliğini devam ettirme konusunda da oldukça başarılı bir spor dalı diyebiliriz. Geleneksel muay thai ellere sarılan bandaj ile yapılsa da günümüz muay thai boks eldiveni ile icra edilen bir spor dalıdır.
Muay Thai çoğu zaman Kick boks ile karıştırılan bir spor dalıdır. Kick boks ile arasında nüans kabul edebileceğimiz küçük değişiklikler söz konusudur. Örneğin Kick Boks un K-1 Contact dalında boyundan tutarak her bir sporcu bir diz darbesi vurabilir. Bunu yaparken kafanın arka kısmında değil yan kısmından tutmalıdır. Muay Thaide ise sporcu boynu tam kavrayarak defalarca arka arkaya diz darbeleri uygulayabilir. Yine bir çok kick boks müsabakasında back fist (elin tersi ile vurulan yumruk) yasak iken muay thai müsabakarında buna müsade edilmektedir.
Kick Boks ile muay thai arasındaki en bariz farklardan bir tanesi de dirsek (elbow) vuruşlarıdır. Hiç bir kick boks maçında dirsek vuruşuna müsade edilmez iken muay thainin vazgeçilmez tekniklerinden bir tanesi de dirsek vuruşlarıdır.
Taylandlılar Muay Thai dalından her anlamda istifade etmektedir. Geleneksel olan bu branşın Tayland’da yetiştirme kampları olduğu gibi Muay Thai Malzemeleri de Tayland’da imal edilmektedir. Bunun yanında Raja ve Lumpinee gibi Muay Thai ligleri Taylandda bir turizm unsuru haline gelmiştir.
Kendine ait Waikuru (Ustaya Saygı) dansı, selamlaşma şekilleri, kıyafetler bu sporun kendine mahsus özellikleridir.
Türkiye’de ise Muay Thai branşı Hasan YILDIZ öncülüğünde Karate Federasyonu altında başlamış daha sonra Mücadele Sporları Federasyonuna dahil olmuştur. Şu an ise faaliyetlerini özerk federasyon olarak yürütmektedir.
Muay Thai Kick Boks gibi MMA müsabakalarında da Strike (Vuruş) anlamında en verimli dallardan bir tanesidir.