Kick Boks Sonrası Yaşanan Ağrılar

Bir çok spordan sonra özellikle anaerobik sporlarda kas ağrısı yaşamak kaçınılmazdır. Bunun bir kaç sebebi vardır. Bunlardan en önemli olanı şüphesiz oksijensiz ortamda vücudun enerji oluşumu için kullandığı lastik asittir.

Laktik asit kaslarınızda biriktiğinde o antrenmanın ertesi günü yaşadığınız ağrıların yaşanmasına sebep olur. Buna halk arasında hamlamakta denir.

Bunun yanında her antrenmanda aslında kaslarımızı bir miktar yıpratırız. Bu yıpranmaya bağlı ağrılarda yaşanabilir.

Peki neden bunu antrenmandan hemen sonra hissetmiyoruz. Muhtemelen antrenman esnasında salgıladığınız endorfin isimli hormon buna engel oluyor. Bilindiği üzer endorfin ağrı kesici özelliğine sahip bir mutluluk hormonudur.

Şimdi Kick boks ve diğer sporlarda genelde antrenmanın ertesi günü hissettiğimiz ağrılardan kurtulmak için ne yapacağız buna bakalım.

1.Gerdirme (Strecing) :

Strecing yani gerdirme her antrenmandan sonra yapılması gereken antrenmanı tamamlama özelliğine sahip bir aktivitedir. Strecing yaptığınızda kaslarınızda biriken laktik asitin dağılmasına yardımcı olursunuz böylece ertesi güne daha az yada sıfır ağrı çekersiniz.

2. Soğuk Kompres :

Antrenmandan sonra ağrı hissedeceğiniz çalıştırdığınız kas grubuna soğuk su yada buz uygulaması yapmak toparlanma sürecini hızlandıracaktır. Bu durumda ağrının şiddetini düşürebilir yada ağrıyı kesebilir.

3.Soğuma:

Strecing gibi antrenman sonunda tempoyu düşürerek soğuma yapmakta vücudunun toparlanmasına yardımcı olacaktır. Anaerobik dediğimiz oksijensiz enerji oluşan antrenmanlarda oluşan laktik asit soğuma esnasında yapılan orta şiddetli aerobik antrenmanlarda dağıtılabilir.

4.Kaliteli Uyku :

Hem deli gibi antrenman yapalım hem de dinlenmemize dikkat etmeyelim bu doğru bir yaklaşım değil. Çünkü vücudumuzadaki en ciddi onarımlar uyku esnasında gerçekleşir. Antrenmandan sonra kaliteli uyku uyumakta bu anlamda vücudumuzun toparlanmasına yardımcı olacaktır.

5.Proteinli Beslenme:

Bilindiği gibi kaslarımızın onarılması için proteine ihtiyacımız var. Bu sebeple antrenmandan sonra emilimin hızlı olduğu ilk saatlerde proteinden zengin bir beslenme kaslarınızın tamirine yardımcı olacaktır.

Antrenman kişisel olduğu gibi toparlanma konusu da oldukça kişisel bir konudur.  Bu yukarıda saydığımız maddeler herkeste farklı sonuçlar ortaya koyabilir.  Bunun yanında kompres çorapları ve derin doku masajı gibi farklı yöntemlerde mevcuttur. Sizde bu ve benzeri yöntemleri uygulayarak kendinize en faydalı yöntem yada yöntemleri tespit edebilirsiniz.

Bu konuda paylaşmak istediğiniz bir şey var ise bu yazıya yorum olarak bildiriniz. Bilgileriniz bizim için çok önemli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz