Kilo Verme ve Nabız

Kilo verme konusu diğer antrenmanlar gibi oldukça kişisel bir konudur. Genel bir takım bilgiler olmak ile birlikte herkes için kilo verme yöntemleri farklılık gösterebilir.

Gazete manşetlerini hatırlarsanız şu manken yüzerek kilo verdi bu iş adamı koşarak kilo verdi yada kilo vermek için kick boks a başladı şampiyon oldu gibi haberler zaman zaman yer alır.

Hangi spor dalı daha çok kilo verdirir konusunun ise net bir cevabı yoktur.

Kilo vermek için çok uygun ya da az uygun spor branşları olabilir. Şöyle yada böyle hayatınıza herhangi bir spor ile hareket katarak kilo verebilirsiniz.

İşin daha bilimsel tarafı ise doğru tempo da ve doğru sürede antrenman yapmaktır. Aslında hangi amaç için olursa olsun antrenmanın en önemli konularından bir tanesi yüklenme şiddeti ve yüklenme süresidir.

Peki kilo verme için hangi şiddette ve hangi sürede antrenman yapmalıyız.

Vücutta temelde iki yönemle enerji elde edilir. Bunun birincisi aerobik (oksijenli) enerji üretim yoludur. Diğeri ise anaerobik (oksijensiz) enerji üretim yöntemidir. Oksijenli enerji üretim sistemi olan aerobik enerji sisteminde vücudumuz karbonhidrat yağ ve proteinin hepsini enerji olarak kullanabilmektedir. Anaerobik de ise enerji için sadece karbonhidratlar kullanılmaktadır. Kilo verme den kasıt yağ yakmak olduğuna göre kilo vermek için en elverişli antrenmanlar aerobik antrenmanlardır diyebiliriz.

Aerobik antrenmanlar %60-70 yüklenme prensibi ile yapılan antrenmanlardır diyebiliriz.  Yüklenme şiddetini hesapladıktan sonra nabzınızı ilgili aralıkta tutarak maksimum yağ yakımı sağlayabilirsiniz. Bu antrenmanın verimli olması için ise 20 dk üzerinde ve en az haftada 3 gün olması gerekir.

Aerobik antrenmanlar yağ yakmada çok başarılı antrenmanlar olmak ile birlikte vücut bir süre sonra aerobik antrenmana uyum sağlar. Sonra kilo vermebilmek için daha fazla aerobik antrenman yapmanız ya da aldığınız kalori miktarını azaltmanız gerekebilir. Bir diğer yöntemde aerobik yüklenmeler ile antrenmanı zenginleştirip. İki antrenman arasında metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktır.

Farklı antrenman yöntemleri uygulamak ve çalışmayan bölgeleri çalıştırmakta yağ yakımına devam etmek için tercih edilebilir. Crossfit mantığıda bu anlayış üzerine kurulmuş bir mantıktır.

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi kilo verme ile ilgili herkesin kişisel yöntemleri olabilir. Genel yöntemlerin faydaları ise kişiden kişiye farklılık gösteren konulardır. Kilo verme konusunda sizde fikirlerinizi bu yazının altına yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz