Yüksek Proteinli Diyet ve Yağ Yakma

Yüksek Proteinli diyet yağ yakımını artırır mı?

Efsane diyet, müthiş diyet bir haftada 5 kilo verin gibi söylemlerle ortaya çıkan diyetlere lütfen itibar etmeyin. Şu iyi bilinmelidir ki haftada 1-2  kgdan fazla vermek sağlıklı değildir.

Bu sağlıklı olmama konusu da baş ağrısı, karın ağrısı gibi küçük semptomlara sebep olan durumlar değil. Uzun vadede karaciğer hastalıkları ciddi durumlara sebep olabilmektedir. Bazı siklet sporcularının daha sonra yaşadıkları karaciğer problemlerinin müsabık oldukları dönemde ki ani kilo alıp vermeye bağlı olabileceği konuşulmaktadır.

Ani kilo kayıpları kaslardan da olabildiği gibi vücudun su kaybetmesi yani dehidrasyona da sebep olmaktadır. Bu durum vücudun elektrolit dengesini bozmakta bu sebeple tansiyon problemi gibi bazı sıkıntılarda baş gösterebilmektedir.

Gelelim proteinden zengin beslenme konusuna; kilo vermek için protein ve yavaş karbonhidratlar dediğimiz glisemik indeksi düşük gıdaları tercih edebilirsiniz. Bu yağ yakman için olumlu olacaktır. Fakat yağ yakma konusu yaptığınız egzersizle hızlanacak bir konudur. Yine vitamin ve minerallerin yağ yakımına yardımcı olduğu bununla birlikte aspir yağı gibi bazı gıdaların doğal l-carnitine görevi yaparak yağ yakımını hızlandırdığı bilinmektedir.

Limonlu su içmek ve sıvı alımını artırmakta kilo vermenize yardımcı olabilecek yöntemlerdendir.

Vücudumuzun protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi her türlü gıdaya ihtiyacı olduğunu unutmamalı tek düze beslenmekten uzak durmalıyız.

Kilo verme süresinde ve hayatımız boyunca en çok dikkat etmemiz gereken konu glisemik indeksi yüksek kana hızlı karışan karbonhidratlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak olacaktır.

En Sağlıklı Yağ Yakma Yöntemi

Yağ yakımını artırma ki en geçerli yöntem şüphesiz egzersiz yapmaktır.  Özellikle aerobik egzersizler haftada en az 3 gün ve 45 dk nın üzerinde yapıldığında yağ yakımına olumlu etki edecek ve verilen kilonun yağdan olmasına yardımcı olacaktır.

Sadece beslenmeden kısarak yada başka bir değişle aç kalarak yapılan diyetler doğru uygulamalar değildir.  Bunlar hem kas kaybına hem de deride şekilsiz sarkmalara sebep olabilecektir.

En sağlıklı kilo verme yöntemi şüphesiz diyet ve egzersizin bir arada yönetildiği yöntemlerdir.

Sadece doğru beslenme ile kilo vermenin doğru olmadığı gibi beslenme ile ilgili hiçbir tasarrufta bulunmadan sadece egzersiz yaparak da kilo vermek doğru bazende mümkün değildir.

Önemli olan hayat boyu devam ettirebileceğiniz bir egzersiz ve beslenme alışkanlığı edinmektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz