Savunma Sporları

İnsanların en temel ihtiyaçlarından bir tanesi savunma ihtiyacıdır. Savunma Sporları da böyle bir ihtiyaçla ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Savunma sporları her ne kadar fiziksel savunma olarak algılanır.

Fakat savunma sporları ile uğraşan bir sporcunun empati yeteneği gelişir. Daha hızlı düşünebilir. Baskı altında karar verebilir. Bu yetenekler nasıl gelişir?

Savunma Sporlarının Psikolojik Faydaları

Baskı Altında Karar Verebilme

Antrenmanda ve müsabakada defalarca baskıya maruz kalan insanlar fiziksel olarak olduğu gibi mental olarak da bu duruma karşı tolerans geliştirirler.

Savunma Sporları

Empati Kurabilme

Sürekli karşıdaki sporcunun ne yapmaya çalıştığını algılamaya çalışan sporcu günlük hayatta da insanlarla diyalog kurarken bu yeteneğini çalıştırır. Karşıdakinin ne söyleyeceğini yada nasıl hamle yapacağını tahmin etmeye çalışır. Çünkü karşıdakinin aklını okumaya çalışma konusu savunma sporları sporcusunda alışkanlık haline gelmiştir.

Empati Kurabilmek

Çabuk Karar Verebilme

Savunma sporlarının  müsabaka roundları genelde 2-3 dakika civarında sürmektedir. Bu sebeple çok zaman yoktur. Vermek zorunda olduğunuz kararları en kısa zamanda ve baskı altında vermek zorundasınız.

Çabuk Karar Verme

Sorumluluk Alma

Bir diğer zorlayıcı etken ise ringte yada tatemi de yalnız olmanızdır. Antrenmanda yanınızda antrenörünüz takım arkadaşlarınız olsa da ringe çıktığınız zaman karşınızdaki kim olursa olsun yalnızsınız. Yaptıklarınızın bedelini siz ödemeyeceksiniz. Riski siz alacak neticesine siz katlanacaksınız. Yani aynen hayattaki gibi…

Sorumluluk Alabilmek

Mücadele Ruhu

Diğer taraftan pes etmeyeceksiniz. Pes etmeniz müsabakadan sonra sizi maçı kaybetmekten daha çok üzecek. Müsabakadan sonrakaybetseniz bir sonraki müsabakaya hazırlanmaya başlayacaksınız.

Olumlu Düşenme

Müsabakaları kazanamazsanız bile sağlığınız yanınıza kâr kalacak. Sporun fiziksel ve psikolojik faydalarını aklınıza getireceksiniz. Özgüveniniz gelişecek daha cesaretli olacaksınız. 

Diğer sporlarında mutlaka bir çok psikolojik faydası var fakat yukarıda saydığımız konularda mücadele sporları yani savunma sporları diğer spor dallarından ayrılıyorlar. Bu hissiyatların en yoğun yaşandığı branşlar şüphesiz dövüş sporlarıdır.

Sporda Salgılanan Hormonlar

Diğer taraftan diğer sporlarda olduğu gibi savunma sporlarında da Serotonin, Dopamin, Endorfin ve Adrenalin hormonları salgılanır. Bu durumda günlük hayatta daha kontrollü ve daha mutlu olmanızı sağlar. Ayrıca mücadele sporları yapan sporcular ağrı eşiklerinin yükselmesiyle birlikte sağlık problemlerini daha hafif atlatırlar.

WhatsApp WhatsApp dan Yaz