Nasıl Bir Diyet?

Hızlı kilo verme, efsane diyet,  yaza girerken kilolarınızdan kurtulun gibi ifadeler günümüzde çokca kullanılan ifadeler haline gelmiştir. Gazetelerde, internet sitelerinde, tv programlarında çokca duyduğumuz bu ifadeler insanları yanlış yönlendirmekte yanlış bir algı oluşmasına sebep olabilmektedir.

Konya Kilo Kontrolü

Yenilene içilene  dikkat edilmesi hadisesi sadece kilolulara özel bir hadise olmamakla birlikde bilinçsiz beslenme olayının tek tezahürü de kilolu olmak değildir.

Kabaca bir tanım yapmak gerekirse besinleri mümkün olduğunca doğal tüketmeliyiz. Bir kaç örnekle bildirecek olursak Basit şeker tabir ettiğimiz Şekerlerden uzak duracağız yani ağzımıza aldığımızda tatlı hissettiğimiz gıdalardan uzak duracağız. Bu konuda Prf. Kenan DEMİRKOL hocanın çok güzel tespitleri var internetten açıp izlenirse faydalı olacağı kanısındayım.

Basit Şeker Kullanımı

Basit şekerlerin yanı sıra glisemik indeksleri yüksek gıdalardan da uzak durmak gerekir. Komple hayatımızdan çıkartmak mümkün olmasada vücudumuzun tolore edebileceği kadar bu besinlerden almak yerinde olacaktır. http://tr.wikipedia.org/wiki/Glisemik_indeks

Bunun yanında en sakncalı durumlardan bir tanesi de beyaz ekmekdir. Beyaz ekmekte aynen şeker gibi kana çok hızlı karışmakta vücud bu duruma karşı insülin salgılamakta ve kısa süre içerisinde tekrar açlık oluşmasına sebep olmaktadır.

Kabaca bir tablo çizecek olursak Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek, bulamazsak kepekli undan yapılmış ekmek tüketmeliyiz. Bu diğer iki ekmek kana beyaz ekmeğe göre daha yavaş karışmakta uzun süre enerji vererek açlık hissetmemizi önemlemektedir.

Pirinç yerine esmer pirinç ve bulgur tercih etmeliyiz. Beyaz pirinçte Türk toplumu olacak çokca tükettiğimiz bir besin olup kana hızlı karışan böylece sağlıklısız beslenmemize ve kilo almamıza sebep olan bir besindir.

Makarna durum buğdayından üretilen bir ürün olup glisemik indeksi oldukça düşüktür. Tam buğday unundan yapılan makarna ise çok daha sağlıklı olacaktır.  Tabi makarnanın üzerine hazırladığımız sosta da ölçüyü kaçırmamak gerekir.

Bunun dışında genel olarak tükettiğiniz gıdaların genelinde kaloriden ziyade glisemik indeks hadisesine dikkat ederseniz bu daha sağlıklı olacaktır.

Tam Buğday Ekmeği

Bunun yanında sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Sıvıların insan vücudundaki görevlerinden bir taneside sindirime yardımcı olmak ve enerji transferine yardımcı olmaktır. Bunun için özellikle yaz aylarında fazlaca sıvı tüketmeliyiz. Yeterli sıvı tüketip tüketmediğimizde idrarımızın renginden anlaşılmaktadır. İdrarımız koyu sarı renk olursa yeterince sıvı tüketmiyoruz demektir. İdrarımız açık renk ise bu yeterli sıvı tükettiğimiz manasına gelir.

Bunun yanında yeşillik ve sebze tüketmemiz kilo kontrolü konusunda faydalı olacaktır. Enerji kaynağı olarak yağlar kullanıldığında da vücudumuz vitamin ve minarellere ihtiyaç duymaktadır.

En başta da belirttiğimiz gibi bahsettiğimiz gibi  bu konular çok hızlı kilo vermek vs gibi amaçlara hitap etmeyen uzun vadede sağlıklı olarak ideal kilonuza ulaşabileceğinizi sağlayacak bir takım prensiplerdir. Bunun yanında kilo vermek yada ideal kiloya ulaşmak aynı zamanda sağlıklı olmak için egzersiz olmazsa olmaz bir araçtır. Bunuda unutmamalı ve hayatımızdan çıkartmamalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz