Dünden Bugüne E-ticaret

E-ticaret bir çok insan tarafından yükselen bir mecra olarak gözüküyor. Bu ne kadar doğru, ülkemizde e-ticaret nereden nereye geldi bunları konuşalım.

e-ticaret
e-ticaret

E-ticaret 2007 Yılında Nasıldı ?

2007 yılından beri kendi sitesinden e-ticaret yapann bir kişi olarak kendimce bu yazıda konu hakkındaki tecrübelerimi ve öngörülerimi paylaşacağım.

Pazarın daha hareketlenmediği Seonun bu kadar karmaşık ve rekabetçi olmadığı dönemlerde bu işe başladık. O dönemde Çok fazla üretici ve satıcınında olmadığı mücadele spor malzemeleri alanında hemen her istediğimiz kelimede birinci sayfayı görebiliyorduk.

Tecrübesizlikle beraber ne kredi ne de kapıda ödeme olmaksızın uzunca bir süre sadece banka havalesi ile satışlarımızı gerçekleştirdik.

Hatta bir dönem kargo anlaşmamız dahi yoktu. Çok bulunan malzemeler olmadığında müşteri ürünü temin ettiğine bakıyor kargo ücreti vs. gibi konuları da çok dert etmiyordu.

2010 yılında bisikletle ilgili çalışmalar da yapmaya başladık. Yine sattığımız ürünler her yerde bulunan marka ve modeller olmadığından müşteriler bizimle iletişime geçerek alışveriş yapıyordu. Bu arada belli hacmimiz oluştuğundan kargo anlaşmalarımız oluşmuştu. Bu süreçten sonra pazaryerleri e-ticaret alanında giderek önem kazanmaya başladı. Onlarında yönlendirmesi ile bir çok esnafta e-ticaret alanında çalışmaya başladılar.

Pazaryerlerinin E-ticaret Üzerine Etkileri

Hiçbir alt yapısı olmayan firmalar dahi pazaryerlerimin müşteri portföyünden istifade ederek satış yapabiliyor ve onların avantajlı kargo fiyatlarından faydalanabiliyordu.

Bir süre sonra belli sektörlerde bazı pazaryerleri nakit ihtiyacı olan esnafın elindeki ürünleri paraya çevirme alanları olmaya başladı.

Karsız satışlar, bazen zararına satışlar olabiliyor. Müşteri hesaplı ürün alıyor, pazaryerleri komisyonlarını alıyorlar. Nakit ihtiyacı olan da ihtiyacını karşılıyordu. Fakat bizim gibi iş yapmak buradan para kazanmak isteyenler için durum biraz daha zorlaşmıştı. Her ürünün bir maliyeti vardı ve birinci önceliği e-ticaret olan bizim gibi firmalar için karsız yada düşük marjlarla satış sürdürülebilir değildi.

Bununla birlikte bir çok ithalatçı ve imalatçı firma da e-ticaret konusunda bir şeyler yapmaya çalıştı. Firmalar toptanda verdikleri fiyatların altına pazaryerlerinde satış yapıyor ve hiçbir etik gütmeden günü kurtarmaya çalışıyorlardı.

Doğru Ürün Doğru Fiyat

Bu durumda doğru ürün seçmek daha da önemli oldu. 2014 yılından sonra bir çok branşta malzeme getirmiş ve bunları internetten satmaya başlamıştık. 2018 yılında dövizin sert yükselişinden sonra bir çok malzeminin satışı katma değer ifade etmiyordu.

Bu dönem aynı zamanda bir çok ithal üründe yerli üreticilerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Biz de karlılığımızı koruyacağımız ürünlerde devam ederken düşük karlı yada rekabetin yüksek olduğu ürünlerden çıkış yaptık.

Günün sonunda çıkış noktamız olan Mücadele Sporları ve Bisiklet alanında çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Talep gelmesi durumunda yukarıda kısaca özetlediğimiz süreçlerle ilgili detaylı içerikler hazırlayabilir süreci ve tecrübelerimizi paylaştığımız videolar oluşturabiliriz. Lütfen bu alandaki taleplerinizi yorumlarda dile getirin.

Halen devam ettiğimiz e-ticaret projemiz www.sporcupazari.com

WhatsApp WhatsApp dan Yaz