Bisiklet ve Dayanıklılık

Dayanıklılık metabolizmanın yorgunluğa karşı direnmesidir şeklinde tanımlayabiliriz. Bisikletin genel dayanıklığa faydası olup olmadığını birlikte değerlendirelim.

Dayanıklık antrenmanları metabolizmada bazı değişiklikler yapar.

Dağlardan

Dayanıklılık Antrenmanlarının Metabolizmaya Faydaları

  • Vücut yüklenmeler sonrası kısa sürede toparlanarak eski haline gelir
  • Vital Kapasite artar
  • Kalp güçlenir
  • Aktif kılcal damarların sayısı artar
  • Organizmanın enerji kapasitesi artar
  • Bunların birbiriyle kombine ilişkileri artar

Aktif bisiklet kullanıcıları bunu tecrübe ederek bilirler ki bu değişikliklerin hepsi zamanla bisiklet kullanıcılarında oluşur.

Bisiklette elde edilen dayanıklılık hem bisiklete özgüdür  hemde genel anlamda dayanıklılığa da faydası olur. Uzun süre uygun tempoda bisiklet kullanmak kondisyonerlerin en çok kullandıkları sürekli koşular metoduna benzer….

Aerobik ve Anaerobik Dayanıklılık Açısından Bisiklet

Bisiklet genel olarak aerobik dayanıklılığa faydalı olsa da uzun süreli ataklarda anaerobik dayanıklığa da ihtiyaç duyulmaktadır. Kaslar açısından yol bisikletçiliği değerlendirildiğinde bacak kasları açısından dinamik dayanıklılık gelişir diğer taraftan üst vücut ve kollar itibariylede statik dayanıklılık gelişmektedir.

Uzun rampalar kuvvette devamlılık özelliğini geliştirirken tempolu antrenmanlar süratte devamlılık özelliğini geliştirir. Bunun yanında atak çalışmaları da çabuk kuvvette devamlılık açısından faydalı olacaktır.

Uzun süreli bisiklet kullanıcılarının istirahat nabızları düşer.

Normal bir insanda istirahat nabzı 70-80/dk dır.  Dayanıklılığı gelişen sporcuların nabızları düşer örneğin efsane bisikletçi Lance ARMSTRONG’un istirahat nabzı 32 dir. Bu şu anlama gelir. Normal bir insan kalbinin 70-80 defada pompaladığı kanı Lance ARMSTRONG’un kalbi 32 defa da pompalamaktadır. Bu hem kalbin hemde damar sistemlerinin geliştiğini gösterir vital kapasite denilen hadise de budur.

Bu durum enerjinin ve oksijenin kaslara daha kısa sürede iletilmesini sağlarken diğer taraftan laktik asit gibi kaslardan uzaklaştırılması gereken maddelerinde daha kolay uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Dayanıklılık Sporları Nelerdir?

Orta yada düşük şiddette uzun süreli yapılan sporlara dayanıklılık sporları diyebiliriz. Bunlar bisiklet, uzun mesafe koşu, yüzme, triathlon gibi sporlardır. Her sporda dayanıklılığa ihtiyaç duyulduğundan neredeyse tüm sporları yapanlar zaman zaman koşu idmanı yaparlar.  Sürekli koşular metodu en sık kullanılan dayanıklılık idmanlarından biridir.  Kişiden kişiye değişmekle birlikte dayanıklılık koşularında 140-150 nabızla koşulur.

Bisiklet ile ilgili diğer konulara buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp dan Yaz